skip to Main Content

Outdoor for alle

Det er blevet super populært at dyrke outdoor sport eller anden form for outdoor liv. Man behøver ikke dyrke triatlon, 100 kilometersløb eller en anden form for ekstremsport for at være outdoor entusiast. Det handler om at finde den gren af outdoor, som man godt kan lide, trives med, og som man måske kan dele med venner og familie.

Et outdoor-gren, der kan dyrkes af de fleste, er trekking, som er vandring i naturen. Man kan vælge en let rute og hygge sig med familien, eller man kan vælge mere udfordrende ruter, hvor man overnatter i længere tid ude i naturen. Her er det vigtigt at tage de gode vaner med hjemmefra – for eksempel at man husker at holde god mundhygiejne ved at børste tænder, så man har frisk ånde og føler sig godt tilpas. God mundhygiejne er desuden vigtigt for ens fysiske helbred – masser af sygdomme stammer fra mundhulen og kan forebygges med god mundhygiejne.

Det er slet ikke sært at holde en god tandhygiejne også på telt- eller trekkingturen. Du kan få rejsevenligt udstyr, og det kræver blot adgang til lidt vand at bruge tandpasta g andet udstyr korrekt. Og husk tandtråden – den er vigtig for både en behagelig ånde og for at holde tandkødet sundt.

Herhjemme er der efterhånden etableret gode trekking- og vandreruter overalt. Camønoen på Møn er et eksempel – denne vandrerute på Møn er blevet voldsomt populær under coronakrisen, hvor folk for alvor er søgt ud i naturen. I alle landsdele kan man finde vandreruter, og de kan søges frem på internettet med både distanceangivelser, kort og oplysninger om seværdigheder på ruten. Vil du dyrke trekking, kan du således også prøve at vandre på Gendarmstien, som går hele vejen fra Kruså langs kysten til Als – helt ud til Skovby, hvor Als går over i det såkaldte Drejet, der fører til halvøen Kegnæs.

Her er der mulighed for at vandre forskellige dagsdistancer, og man kan overnatte på hoteller, kroer, i shelters eller på campingpladser af forskellig standard fra flotte trestjernede pladser til primitive naturlejrpladser.

Vil man dyrke trekking i den danske natur, er det vigtigt at overholde ‘færdselsreglerne’. I de offentlige skove må man eksempelvis campere frit, mens man i private skove som udgangspunkt kun må gå på skovstierne og ikke overnatte. Vil man overnatte på et privat areal, skal man søge ejeren om tilladelse til det. Og på offentlige arealer kan der være skiltning, der angiver reglerne, og disse skal man naturligvis overholde. Husk, at man trekker i naturen som gæst, og man skal opføre sig ordentligt og blandt andet ikke efterlade affald og andet.

Cykling er blevet en anden populær outdoor sport. Det gælder ikke mindst mountainbike, som vinder mere og mere frem. Også her gælder det om at følge reglerne og ikke cykle, hvor det ikke er tilladt. Det er også vigtigt at vise hensyn til andre skovgæster, hvis man for eksempel kører på mountainbike i en skov, hvor der også kommer motionsløbere, hundeluftere og andre, der nyder naturens friske luft.

Tager man hensyn, er outdoor for alle – og en god aktivitet for den fysiske og mentale sundhed.

Back To Top